19. června 2008

Zápočet z římského práva - zadání

Zápočet z římského práva
Plzeň 18.6. 2008
Dig. 21.2.39.1
Iulianus 57 Dig.

… si servus hominem emerit et duplam stipuletur, deinde eum vendiderit et ab emptore evictus fuerit: domino quidem adversus venditorem in solidum competit actio, emptori vero adversus dominum dumtaxat de peculio. denuntiare vero de evictione emptor servo, non domino debet: ita enim evicto homine utiliter de peculio agere poterit: sin autem servus decesserit, tunc domino denuntiandum est.

Překlad: Jinak tomu ovšem bude v případě, pokud otrok obdařený pekuliem koupil otroka a prodal dvojnásobek a pak jej prodal a od kupujícího byl žalován na evikci. jeho pánu přísluší věru žaloba in solidum, kupec pak může žalovat pána pouze do výše pekulia. Oznámit evikci musí kupec otrokovi, nikoliv pánu. Neboť je možno žalovat otroka na evikci pomocí žaloby actio de peculio utilis. Pokud by ale zemřel otrok dříve, než by nastala evikce, je zapotřebí tuto skutečnost oznámit pánovi.

Příklad: Decimus má otroka Sticha. Stichus koupí od Quinta otroka Erota a opět bez vědomí pána jej prodá Titiovi a opět bez vědomí toho, od koho věc koupil i bez vědomí svého pána se zaváže, že pokud někdo prokáže lepší právo na věc na soudě, pak zaplatí dvojnásobek hodnoty věci (tzv. evikce).

Z které právní památky tento fragment pochází a kdo je jeho autorem?
Mohl by Stichus převést vlastnictví Erota z Quinta na Titia, pokud by takový prodej probíhal bez vědomí jeho pána, Decima?
Jak by tomu bylo v případě, že by Stichus měl od Decima zřízeno pekulium? Mohl by pak převést vlastnictví?
A co pokud by měla prodaná věc nějaké vady? Pokud by měl Stichus zřízeno pekulium, mohl by se Titius domáhat slevy z kupní ceny na Stichovi nebo na Decimovi?
Proč by se v případě, že by se vady na věci objevily až po Stichově smrti, měl podle fragmentu kupec (Titius) obracet na Decima?
Byl by platná koupě, pokud by byl Erot svobodným člověkem, ale obě strany by jej mylně považovaly za mrtvého?
Byla by platná koupě, pokud by byl Erot pohlaví mužského zatímco by kupující chtěl koupit ženu a rozdíl v pohlaví přehlédl?

Žádné komentáře: